Actueel

TOTAL Club Voetbalactie

Bezorg onze club meer inkomsten

Geschiedenis TEC

Geschiedenis TEC in vogelvlucht

“Witte broek en oranje trui, dat zijn de TEC-lui.” ~ Henk van Tricht
Bestuur TEC Jaren 20
Zwermen voetballers op de Nieuwe Kade in Tiel. De voetballers van de verenigingen Amical, Inter Amicos en Houdt Stand komen hier samen om te trainen en hun wedstrijden te spelen. Ieder voor zijn eigen ‘cluppie’ tot op 1 juni 1924 voetbalclub s.v. TEC het levenslicht ziet. Voetbalvereniging s.v. TEC kent een rijke historie. Kampioenschappen worden afgewisseld met degradatie, prachtige doelpunten met rode kaarten en vrolijk gejuich met het nemen van afscheid van waardevolle en geliefde clubmensen. Bekende Tielse namen zijn van vaste waarde in de teams en bij de club. Met een eerste elftal dat nu in de tweede divisie speelt, een grote groep jonge talenten en een vaste kern aan trouwe supporters en vrijwilligers is s.v. TEC uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met een grote ambitie.

Het ontstaan van s.v. TEC

Terug naar het jaar 1923. In Tiel zijn er dan vijf voetbalverenigingen: Theole, Hercules, Amical Inter Amicos en Houdt Stand. Op initiatief van dhr. Asjes en dhr. Klein, bestuursleden van de Algemene Tielse Sportvereniging, en met veel steun van de leden, fuseren de Tielse voetbalclubs Amical, Hercules en Inter Amicos tot één vereniging: de Tielse Eendracht Combinatie. Niet veel later sluit ook de vereniging Houdt Stand zich aan bij de ‘Combinatie’, zoals s.v. TEC toen ook wel werd genoemd.

De historie van s.v. TEC in een notendop

TEC 1 jaren 30
S.v. TEC kent een slechte start. Strenge winters en de vermakelijkheidsbelasting die door de Tielse gemeenteraad wordt ingevoerd, zorgen voor weinig geld in het clubkas. Er gaan stemmen op om zich aan te sluiten bij Theole, maar dat gaat niet door. Maar betere tijden zijn in zicht. In het seizoen van 1925/1926 wint s.v. TEC de kampioenswedstrijd van SCH in Oosterbeek en mooie perioden breken voor de club aan. Ook de dertiger jaren zijn goed voor de club. De club verhuist naar “De Lok”, de Tielse verenigingen Velox en Voorwaarts sluiten zich ook bij de combinatie aan én s.v. TEC promoveert naar de 2e klasse.

De jaren ‘40

Dan breken de veertiger jaren aan. Zoals voor heel Nederland zijn de oorlogsjaren ook voor s.v. TEC niet gemakkelijk. Er wordt wel gevoetbald in noodcompetities en van “De Lok” was in mei 1945 niet veel meer over. Het veld en de panden zijn vernield en moeten opnieuw worden opgebouwd. En niet voor niets. Want in het seizoen 1947/1948 wordt s.v. TEC kampioen van de oostelijke tweede klasse en speelt voor promotie tegen clubs als Vitesse, P.E.C. Zwolle en Hengelo. De Hengelose club zorgt er jammer genoeg voor dat s.v. TEC niet promoveert.

De jaren ’50 en ’60

In het seizoen van 1951/1952, slaagt s.v. TEC er wel in te promoveren. Duizenden TEC-supporters zien in het PSV-stadion in Eindhoven hoe de oranje-witte spelers van s.v. TEC Sportclub Emma verslaan. S.v. TEC gaat door naar de eerste klasse. Maar niet voor lang. Slechts één seizoen speelt s.v. TEC in de eerste klasse voordat de club weer degradeert naar de tweede en uiteindelijk zelfs de derde klasse. Ook de jaren ’60 brengen s.v. TEC weinig geluk. Slechts een kampioenschap en een pittige straf van KNVB, waardoor supporters een aantal wedstrijden niet aanwezig mogen zijn, kenmerken deze periode. Een groot feest ter ere van het 40-jarige bestaan met optredens van Willeke Alberti en de Mounties én de start van de zaterdagvoetbal bij de club, zijn mooie lichtpuntjes.
TEC 1965
TEC kampioen in 1965 Staand van links naar rechts: A. Walbeek (grensrechter) Wim Reuser (aanvoerder én onzichtbaar op de foto), Bertus Carron, Henk vd Kreeft, Arie Geurtsen, Henk Daamen, Kees Verweij en Arie Beuk (trainer) Zittend van links naar rechts: Piet Pluim, Henk van Tricht, Bert van Empel, Jan Spee en Frits Hommerson.

De jaren ‘70

Sportpark De Lok Tiel - 1970
Sportpark De Lok vanaf 300 meter hoogte – augustus 1970
De jaren ’70 beginnen goed voor s.v. TEC. Het eerste seizoen wordt het zaterdagteam van s.v. TEC gelijk kampioen en het jaar daarop wordt het kampioenschap op een nippertje gemist. Tijdens de kampioenschapswedstrijd in Nijmegen tegen Jonker Boys krijgt de tegenstander in de laatste minuut, bij een stand van 4-3 voor s.v. TEC, een penalty. De penalty wordt genomen en net voordat de bal het doel in vliegt, springt een TEC-supporter voor het doel en schiet de bal weg. In plaats van de penalty over te laten nemen, geeft de scheidsrechter een scheidsrechterbal. In de worstelpartij die hierna ontstaat, glipt de bal over de doellijn van het doel van s.v. TEC. Maar… de scheids heeft al gefloten en de wedstrijd is ten einde. S.v. TEC wint en viert het kampioenschap uitbundig. De KNVB besluit later echter dat de penalty overgenomen moet worden. Op “De Lok” moeten ruim 1500 supporters vervolgens toezien hoe de penalty wordt overgenomen en met een knal het doel ingaat. Dag kampioenschap, dag promotie. De zondagsafdeling van s.v. TEC kent in de jaren ’70 de nodige ups en downs. Dit elftal weet zich in 1974 terug te vechten naar de tweede klasse en stoomt in 1975 door naar de eerste klasse. Slechts één seizoen weet s.v. TEC het in de eerste klasse te overleven en is men binnen drie seizoenen weer terug in de derde klasse.

De jaren ‘80

In de tachtiger jaren begint voor s.v. TEC een moeizame weg terug, maar met een geweldig resultaat. In het seizoen dat s.v. TEC 60 jaar bestaat, promoveert s.v. TEC weer naar de tweede klasse. s.v. TEC speelt dan voor het eerst met sponsornaam op het shirt (HVD, Fa. H. van Dijkhuizen). Ook speelt s.v. TEC een jubileumwedstrijd tegen landskampioen Feijenoord. Op “De Lok” spelen de spelers van s.v. TEC tegen spelers als Sjaak Troost, Ivar Nielsen, Ben Wijnstekers, Ruud Gullit en oud-Tielenaar Simon Tahamata. Ruim 3000 supporters zien hun club met 8-1 verliezen van Feyenoord. De tweede helft van de jaren ’80 verloopt succesvol voor s.v. TEC. Onder trainer en oud-speler Henk van Tricht promoveert s.v. TEC weer naar de eerste klasse en worden de spelers met een grandioze intocht in Tiel onthaald. Het meisjesvoetbal komt dan ook bij s.v. TEC op en de A-jeugd speelt in de hoogste klasse van het jeugdvoetbal.
Het kampioensteam van TEC dat na een nek-aan-nek-race met Hatert uiteindelijk promoveert naar de Tweede klasse. De selectie van dit kampioensteam bestond uit: Martin Verbeek, Peter van Hoeven, Wim de Bie (aanvoerder), Bart van Dee, Jan van Zetten, Louis van Tuil, Ergun Jildrin, Herman Ederveen. Henny Huliselan, Cor van Tricht, David de Vries, Eric Verbeek, Rinus Beukhof en Cor Reuvers. Staf: Rob Jansen, Roel Hoenders en Joop Velema.

De jaren ‘90

De jaren ’90 beginnen goed als de nieuwe, overdekte tribune in gebruik genomen kan worden. Terug in de eerste klasse speelt s.v. TEC het eerste seizoen goed en worden er 39 doelpunten gemaakt. Het jaar dat volgt, is de club minder goed gezind en s.v. TEC degradeert weer naar de tweede klasse. Deze jaren staan vooral in het teken van de verschillende trainerswisselingen. Kees Advocaat volgt Henk Bosveld op. Advocaat wordt opgevolgd door Henk van Tricht, die op zijn beurt wordt overgenomen door Wim de Bie. De Bie geeft het stokje door aan Zeger Tollenaar, die met spelers als Hanky Leatemia, Gerry Vink en Jan van Eyck jr. zijn team met succes versterkt. Als de resultaten van s.v. TEC in de eerste helft van het seizoen 1997/1998 tegenvallen en de bezieling in het spel mist, besluiten s.v. TEC en Tollenaar uit elkaar te gaan. Jan van Eyck sr. volgt Tollenaar op en krijgt het team weer aan het voetballen. Het team haalt de periodetitel binnen, mist op een haartje promotie naar de 1e klasse en speelt voor het eerst in de halve finale van Amstel Cup. Deze halve finale eindigt in 1-1 en verliest s.v. TEC na het nemen van strafschoppen.

Op weg naar de tweede divisie

Vanaf de jaren ’70 speelt s.v. TEC vooral in de tweede en derde klasse, met uitzondering van de periode 2002 tot en met 2004. S.v. TEC speelt dan twee seizoenen in de hoofdklasse, toen nog het allerhoogste niveau. Spelend in de derde klas zet vanaf 2010, onder leiding van trainer en oud-speler Hanky Leatemia, de weg naar boven echt in. Via drie kampioenschappen en eenmaal de nacompetitie, speelt s.v. TEC in de landelijke topklasse. Onder leiding van trainer Frits van den Berk behaalt s.v. TEC, net achter FC Lienden, de tweede plek, waardoor promotie naar de Tweede Divisie een feit is. Dat dit succesverhaal van s.v. TEC niet helemaal uit de lucht komt vallen en niet alleen maar gebaseerd is op louter geluk of toeval, blijkt uit een vooropgezet plan. Bestuur, sponsors en een leger vrijwilligers hadden in 2010 de handen in een geslagen om met een vijfjarenplan – project TEC – s.v. TEC naar de hoogste divisies te brengen. Daarvoor werd Gerry Vink, ex-prof van FC Wageningen en jeugdleider bij Vitesse, PSV en Ajax aangetrokken Samen met spelers, staf en alle andere zette Vink alles op alles om dit project te laten slagen.
https://www.youtube.com/watch?v=PWfCSug-kxg

Hobbel in de weg

Toch gaat het in het seizoen 2017/2018 en degradeert TEC terug naar de Derde Divisie. Aan het begin van het seizoen 2018/2019 is duidelijk dat TEC zo snel mogelijk terug wil naar de Tweede Divisie. Na een hevige strijd met Jong FC Volendam om het kampioenschap, promoveert TEC zonder kampioen te worden naar de Tweede Divisie. TEC heeft in het seizoen 2019/2020 niet gemakkelijk in de Tweede Divisie onder leiding van Arjan van der Laan en Gery Vink. Veel wedstrijden worden verloren en in februari geeft succescoach Gery Vink aan dat het einde in zicht is van zijn mooie periode bij TEC en dat TEC niet langer te combineren is met zijn assistent-trainerschap bij Willem II. Ook trainer Arjan van der Laan heeft dan al aangegeven dat zijn werk in Rotterdam moeilijk te combineren is met het trainerschap van een tweededivisionist en dat hij na het seizoen niet meer terug zal keren binnen de technische staf. Op een 16e positie schommelt TEC op het randje van de Tweede Divisie als het covid19-virus in maart de voetbalwereld compleet stillegt. De competitie wordt niet uitgespeeld en TEC blijft in de Tweede Divisie.
TEC selectie 2018/2019

Nieuwe start

Trainer Hans van de Haar, toen nog trainer bij streekgenoot FC Lienden, wordt aangetrokken en met de komst van Van de Haar een nieuw tijdperk. Zo’n twintig nieuwe spelers worden aangetrokken en met nog een drietal spelers uit de oude selectie (Joël Beukhof, Rodny Hofman en Denzel Budde) gaat het nieuwe seizoen van start. Maar lang duurt de speelvreugde niet, want na een maand voorbereiding en slechts 4 wedstrijden in de competitie wordt het voetbal weer stilgelegd en is de vraag of de competitie van het seizoen 2020-2021 nog uitgespeeld gaat worden, nog altijd onbeantwoord.

Bouwen aan de toekomst

Met het 100-jarig bestaan van de club in het vizier ziet de toekomst – ondanks een financieel zware periode in de coronatijd – er rooskleurig uit. Met een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische commissie, een nieuwe hoofdtrainer – die verlengd heeft voor het seizoen 2021/2022 –  en een goede samenwerking tussen het eerste elftal en de club ziet de toekomst er voor TEC rooskleurig uit. Er ligt een mooi plan klaar voor de toekomst met veel aandacht voor de jeugd en de ontwikkeling van talent. Dat wil zeggen: regionale talenten aan de club binden, deze talenten opleiden en klaarstomen voor het eerste. Van de Haar: “We zijn al hard aan het werk richting het 100-jarige bestaan van deze club in 2024. Dan moeten de ambities die we nu hebben grotendeels wel verwezenlijkt zijn. Dan hebben we die toonaangevende jeugdopleiding hier in de Betuwe gerealiseerd, kunnen we jonge talenten een mooi perspectief bieden door een goede samenwerking met het eerste en behoren we tot een van de beste clubs van het amateurvoetbal. Dat zou een kroon zijn op het 100-jarige bestaan.”