TEK-regeling; een sprookje voor sportclubs en bedrijven

TEK-regeling

TEK-regeling; een sprookje voor sportclubs en bedrijven

Door Johan Verweij

Wat me de afgelopen jaren is opgevallen, is dat clubs onderling niet graag met elkaar praten over de financiën en subsidies op de club. Het is net als thuis op verjaardagen; over je salaris wordt niet gesproken. In het betaald voetbal komt wel alles naar buiten en de KNVB zit er met zijn licentie-eisen bovenop. Zijn je cijfers niet op orde dan strooit de KNVB met puntenaftrek of intrekken van de licentie. Vitesse is daar nu het juiste voorbeeld van.

Toen sportclubs tijdens de Coronaperiode in een lastig pakket terechtkwamen, konden de clubs compensatie konden krijgen via de NOW-regeling. De clubs die subsidies hadden aangevraagd, kwamen via de Staatscourant naar buiten en u miste in dat rijtje 1 club en dat was TEC. Bij TEC zijn de salarissen ondergebracht in een stichting en dan kom je niet in aanmerking. Elk voordeel heeft zijn nadeel zei ooit een bekend voetballer.

Na corona kwamen de clubs, en ook u thuis, in een energiecrisis terecht. TEC ging van een energienota van 30.000 euro naar 90.000 euro en kreeg veel media-aandacht. Er werd bij TEC alles aan gedaan om de kosten te besparen; kachel uit en versneld investeren in verduurzaming. Met deze hoge kosten zou het snel afgelopen zijn voor veel clubs. Er was geen keus. Het geld kon beter worden uitgegeven aan zonnepanelen, ledverlichting en Climate Control.    

De overheid kwam weer met ondersteunende maatregelen en de TEK-regeling kwam uit de hoge hoed. In 1e instantie dachten we nog dat de regeling naar TEC was vernoemd, maar het bleek toch een Tegemoetkoming Energiekosten. De 14 maanden van absurde energieprijzen was dan toch aanleiding geworden om bedrijven en clubs te compenseren. Een afspraak bij de accountant was zo gemaakt want de bedragen die werden voorgespiegeld was reden genoeg om de papierwinkel door te willen  worstelen. De aanvraag via de accountant werd getoetst bij de overheid en de berekening uit Den Haag zou volgen. Op 5 december kwam onverwacht toch het  grote Sinterklaascadeau.

TEC zou 30.000 euro terug ontvangen van de te hoge energiekosten en een voorschot van 10.000 euro zou binnen enkele dagen op de rekening staan. Ik kon het niet geloven en wat waren blij dat we 300 euro hadden geïnvesteerd in een bezoek aan ons accountantskantoor. Het geld werd binnen 5 dagen gestort en opzijgezet want aan einde van het kwartaal 2024 zou de vaststelling definitief komen met daarbij het resterende bedrag van ruim 20.000 euro!

Op 1 april werden we gebeld door het ministerie dat de overheid te enthousiast was geweest met het berekenen van de subsidies en dat de 30.000 euro wel eens een onjuist getal zou kunnen worden. Ik dacht nog 5 december en 1 april; wie houdt wie nog voor de gek.

Een week later een mail van de overheid dat de exacte subsidie kon worden vastgesteld. Nieuwe afspraak met de accountant en inderdaad; de definitieve vaststelling was herberekend door de overheid. De subsidie voor TEC bedroeg uiteindelijk 56 euro in totaal. Wel met de welgemeende excuses van de overheid dat ze de TEK-regeling voor clubs en bedrijven volledig verkeerd hadden ingeschat. De energieprijzen zouden nu weer genormaliseerd zijn. Het geld mag worden teruggestort met een speciale regeling van 24 maanden omdat iedereen op het verkeerde been was gezet. Concreet dus geen subsidie maar alleen maar een kostenpost van de accountant van inmiddels 450 euro.

 Nu weet ik het toch weer zeker wat ik eigenlijk al 60 jaar wist; Sinterklaas bestaat niet.

Huis Verkopen