TOTAL Club Voetbalactie

Bezorg onze club meer inkomsten

KNVB vraagt Tweede Kamer om trainen na 17 uur te bespreken

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd vanwege de hoge coronacijfers. De maatregelen zijn bedoeld om de besmettingen tegen te gaan. Een van de maatregelen heeft ook effect op de amateursport. Zo moeten sportcomplexen de komende 3 weken van 17.00 tot 05.00 gesloten zijn. Dat betekent dat er niet meer getraind kan worden op ons sportcomplex vanaf zondag 28 november.

De KNVB gaat de Tweede Kamer vragen om het trainen na 17 uur te bespreken.

Reactie KNVB

KNVB heeft onderstaande reactie gegeven op de nieuwe maatregelen.

Het kabinet heeft vanwege de hoge coronacijfers nieuwe maatregelen bekendgemaakt om besmettingen tegen te gaan. Zo moeten alle ‘niet-essentiële’ sectoren de komende drie weken tussen 17.00 en 05.00 uur dicht.

Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid.

Deze argumenten hebben we in ‘Den Haag’ kenbaar gemaakt, maar helaas is er anders besloten. Voor het komend weekend hebben de nieuwe maatregelen nauwelijks gevolgen. Voor de trainingen na het weekend is dit wel heel ingrijpend. Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind. De KNVB gaat alle scenario’s per categorie (de A-categorie en de pupillen, junioren en senioren in de B-categorie) in kaart brengen en zal komende week een besluit nemen.

Wat wel al helder is, is dat de competities in het zaalvoetbal na het komend weekend moeten worden stilgelegd omdat deze wedstrijden in de avonduren worden gespeeld. Alleen de Eredivisie zaalvoetbal mannen en vrouwen kunnen doorgaan omdat sportbreed de topcompetities wel zijn toegestaan.

Voor veel kinderen en bijna alle volwassenen is het doordeweeks niet mogelijk om voor 17.00 uur te trainen. Dan kunnen ze dus niet onder deskundige begeleiding sporten bij een vereniging (maar men kan wel gezamenlijk in een park een balletje gaan trappen). Het niet kunnen trainen heeft direct gevolgen voor de fitheid van de bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland en is cruciaal om in het weekend te kunnen blijven voetballen. Daarom roept de KNVB de Tweede Kamer op om dinsdag aanstaande deze maatregel met het kabinet te bespreken. Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven!

Bron: KNVB