TEC en haar beroemde trainers door de jaren heen…

Hans van de Haar en Eric Meijers ook volgend jaar trainers van TEC

TEC en haar beroemde trainers door de jaren heen…

Door Johan Verweij

In de afgelopen 100 jaar zijn bij TEC diverse beroemde trainers de revue gepasseerd. Uiteraard met wisselend succes, want TEC is in totaal 11x gedegradeerd en 14x kampioen geworden in haar rijke historie. Met de extra promoties erbij via periodetitels, verklaart dit dat TEC nooit lager gespeeld heeft dan 3e klasniveau. En in totaal wel 8x op het hoogste niveau.

Begin van het succes

Het begon na de oorlog in 1947 toen TEC Jan van Asten binnenhaalde. Hij loodste TEC tot 1953 naar het hoogste niveau van Nederland. Hij was daarvoor speler van PEC Zwolle en DOS Utrecht en werd later na zijn periode bij TEC  ook trainer bij PEC Zwolle. Wedstrijden tegen PSV Feijenoord en ADO Den Haag zonder nederlaag blijven tot op de dag van vandaag het hoogtepunt van onze club.

Daarna kwam in 1954 Kees van Dijke, oud-speler en -trainer van Feijenoord die na TEC trainer werd bij onder andere PSV. Hij bleef maar 1 jaar.

Stijgende lijn

20 jaar geleden dacht hoofdsponsor H. v. Dijkhuizen (al vanaf 1985 shirtsponsor van TEC!) dat de sleutel van succes begint bij een goede coach zoals dat in die succesvolle jaren 50 het geval was. En de stijgende lijn werd daarna weer ingezet.

Hanky Leatemia

Met de komst van Frits van den Berk, oud-trainer van Vitesse, werden er tussen 2005 en 2019 diverse successen gevierd. In die periode zat o.a. Hanky Leatemia naast hem op de bank. Hanky speelde net zoveel interlands (112) speelde als Ruud Krol bij het Nederlands elftal. Ruud echter op het veld en Hanky in de zaal met 3x een EK en 3x een WK. Hanky speelde niet alleen bij TEC, maar ook voor NEC en FC Groningen. Het bracht TEC tot de Tweede divisie waar het uiteindelijk 5 jaar verbleef.

Henk (Charley) Bosveld, oud-speler van Sparta en Vitesse en een geweldige voetballer, was als coach op De Lok minder succesvol dan speler. Bosveld bleef 2 jaar en werd bijgestaan door Mr. TEC Henk van Tricht, die TEC in 1990 alsnog naar een kampioenschap bracht.

Van de 3e klas naar de Tweede divisie

Gery Vink, ook oud-speler van TEC, was daarentegen wel heel succesvol. Hij loodste TEC  van de 3e klas naar de Tweede divisie in 7 jaar tijd. Hij combineerde zijn rol bij TEC met de rol jeugdtrainer bij Ajax. Zijn hoogtepunt daarna was een baan als assistent en 2 wedstrijden hoofdtrainer bij Willem II.

In 2019 kwam Arjan van der Laan, oud-speler van onder andere ADO en Sparta, die na 1 jaar TEC (met behoud in de Tweede divisie) weer vertrok. Van der Laan koos nu als trainer weer voor Sparta, de club waar hij eerder voor speelde.

Daarna kwam 4 jaar Hans van de Haar. Met een prachtige carrière als goaltjesdief bij clubs als ADO Den Haag, De Graafschap en FC Utrecht. Misschien later wel bekend bij onze jeugd als vader van Jesse van de Haar, die nu opstoomt bij FC Utrecht en Jong Oranje na zijn debuut tegen Ajax dit seizoen.

Eric Meijers TEC

Naast Hans staat sinds een jaar Eric Meijers voor de groep. Eric is oud-trainer van Achilles 29 en Helmond Sport. Wat velen misschien niet weten, is dat zijn vader Pauke Meijers een beroemde voetballer was. Oud-speler van NEC en Feijenoord uit de periode Coen Moulijn, Van der Gijp en Eddy PG. En hij was de eerste en één van de weinige NEC-spelers die het Nederlands elftal haalde.

Er zijn natuurlijk ook kampioenschappen gevierd met niet beroemde trainers maar daarover later meer. Wordt vervolgd.

Huis Verkopen